Namn:
Plats: Clairvaux, France

Hej, Jag heter Bernhard och föddes 1090 i Bourgogne. Senare fick jag tillnamnet "av Clairvaux", dit min abbot i Citaux skickade mig tillsammans med 12 bröder för att grunda ett kloster. Genom medlingsuppdrag blev jag indragen i många kyrkliga och politiska affärer, blev kallad universalreformator, men lyckades ändå att leva ett meditativt liv, vilket medförde att jag kom att betraktas som mystiker och den siste av kyrkofäderna. Men jag torde vara den förste av dem som bloggar. När jag dog den 20 augusti 1153, lämnade jag mycket skrivet efter mig, och här på bloggen kommer bl.a.en och annan av mina många predikningar, som klosterbröderna nedtecknade och som jag senare redigerade i olika omgångar.

23 november 2008

Gudsbetraktelse 3 forts

När mina samvetsförebråelse förvisar mig och driver mig bort, måste jag välförtjänt lida mitt straff för min oförsynthet och förmätenhet. Jag återgår till min klippa som är en tillflykt för igelkottar som är fulla av sina synders taggar. På nytt omfamnar jag och kysser din högra hand som täcker och skyddar mig. Min längtan upptänds ännu mer av det som jag flyktigt förnummit eller sett, och nästan otåligt väntar jag på, att du en dag skall dra bort din skyddande hand och utgjuta din upplysande nåd, så att jag en gång till sist enligt din sannings svar - död för mig själv och levande för dig - börjar se ditt ansikte, när slöjan tas bort (2 Kor 3:18) och jag blir förenad med dig genom att skåda ditt ansikte! O Ansikte, ansikte, vilket saligt ansikte som förtjänar att bli förenat med dig genom att se dig. Det bygger i sitt hjärta ett tält för Jakobs Gud (Ps 132:5, Heb 8:5) och gör allt enligt det föredöme som det fått se på berget (2 Mos 25:40). Här sjunger det i sanning tillbörligt: Mitt hjärta har sagt dig: mitt ansikte har sökt dig; ditt ansikte, Herre, söker jag (Ps 26:8).
Jag sade att jag genom en gåva av din nåd betraktar mitt samvetets alla vinklar och vrår, och jag önskar endast och uteslutande att se dig, för att min jords alla ändar skall se Herrens, deras Guds, frälsning (Jes 52:10), och för att jag skall älska honom när jag har sett honom, ty att älska honom är att leva. Jag säger mig i min längtans vanmakt: “Vem kan älska det som han inte ser? Hur kan det älskas som inte är synligt på något vis (1 Joh 4:20)?”

3 Comments:

Blogger fengfk2008 said...

最好的宜蘭民宿是奧羅拉風格民宿
你家需要LED來照明嗎?
LED是未來主流的商品你知道嗎!
LED省電又環保,真想買一個來試試!
健身會瘦才會美美的
你要找桃園搬家公司嘛
京觀廣告設計所設計出來的東西真的很棒!
台鐵火車時刻表
清境民宿很適合休閒去處
真煩

11:45 em  
Blogger Nica said...

Hej fin du - vet inte om jag kommit rätt. Tycker att jag är en wiz på det här med reseasch på internet, men....
Nu hittar jag denna blogg, och tror att jag hittat rätt.

Hej - Annica S här - dotter till Monica S. Jans fru.
Har inte träffat dig på läääänge - men har många fina minnen av möten med dig. Det har min bror också - dn gudson :)
Mamma fyller 70 idag - och på lördag ska vi fira henne, bror och jag. Vore väldigt roligt om du ville ringa eller höra av dig på något sätt - vet att mamma också har letat efter dig på olika sätt.
Skicka ett mejl så fort du kan - till asmedius@hotmail.com om du läser detta. Och, ja ta bort detta inlägg när du hittat infon - så mamma inte ser det. Vore roligt att överraska henne.
Och vore väldigt roligt att höra av dig!!
Ledsen att jag använder Bernard för att nå dig - eller så är det just hans önskan.
//Annica

11:11 em  
Blogger Olle said...

Fantastiskt översättningsjobb! Ursäkta att jag kommunicerar via kommentarerna, men jag hittar ingen mejladress.

Det gäller citatet "L'enfer est plein de bonnes volontés et désirs"

1. Är det du, Bernhard, som har formulerat det?
2. Hur lyder det på din tids franska?

10:03 fm  

Skicka en kommentar

<< Home