Namn:
Plats: Clairvaux, France

Hej, Jag heter Bernhard och föddes 1090 i Bourgogne. Senare fick jag tillnamnet "av Clairvaux", dit min abbot i Citaux skickade mig tillsammans med 12 bröder för att grunda ett kloster. Genom medlingsuppdrag blev jag indragen i många kyrkliga och politiska affärer, blev kallad universalreformator, men lyckades ändå att leva ett meditativt liv, vilket medförde att jag kom att betraktas som mystiker och den siste av kyrkofäderna. Men jag torde vara den förste av dem som bloggar. När jag dog den 20 augusti 1153, lämnade jag mycket skrivet efter mig, och här på bloggen kommer bl.a.en och annan av mina många predikningar, som klosterbröderna nedtecknade och som jag senare redigerade i olika omgångar.

08 december 2005

Adventspredikningar: Andra predikan över Jesaja 7:10-12: Herren sade till Ahas: Begär ett tecken och fienden skall inte lyckas (2)

Gräddmjölk och honung skall bli hans mat, säger profeten (Jes 7:15), som sade han: Han skall var liten och äta den föda som är lämplig för barn. Och han fortsätter, för att förstå att förkasta vad ont är och utvälja vad gott är (ibid.). Även här hör du talas om ont och gott (1 Mos 2:17) liksom i fråga om det förbjudna trädet (1 Mos 2:17), överträdelsens träd. Men denne andre Adam gör ett bättre val än den förste. Han väljer det goda och förkastar det onda och inte som den förste Adam som älskade förbannelsen, vilken också kom över honom. Han hade inte behag till välsignelse och den blev fjärran ifrån honom (Ps 109:17). I de ord som föregår: gräddmjölk och honung skall bli hans mat (Jes 7:15) låter hans oss höra det val som detta barn gör.
Två ting ger fårets mjölk: smör och ost. Smöret är fett, osten är däremot torr och hård. Vårt barn vet att välja, när han äter smöret och avstår från osten. Är inte detta det hundrade fåret som har kommit bort (Matt 18:12) och som omtalas i psalmen: jag far vilse såsom ett förlorat får (Ps 119:176)? Den gode Herden söker förvisso människosläktet, när han lämnar de nittionio fåren i bergen. Hos detta får finner man emellertid två ting: den milda och goda naturen likt smöret och syndens fördärv likt osten. Du ser vilket gott val vårt barn gjorde, när han antog vår natur men utan syndens fördärv. Om syndarna är det däremot sagt: Deras hjärtan är okänsliga såsom fett (Ps 119:70). I dem har ondskans surdeg och fördärvets löpe (1 Kor 5:8) förstört mjölkens renhet.