Namn:
Plats: Clairvaux, France

Hej, Jag heter Bernhard och föddes 1090 i Bourgogne. Senare fick jag tillnamnet "av Clairvaux", dit min abbot i Citaux skickade mig tillsammans med 12 bröder för att grunda ett kloster. Genom medlingsuppdrag blev jag indragen i många kyrkliga och politiska affärer, blev kallad universalreformator, men lyckades ändå att leva ett meditativt liv, vilket medförde att jag kom att betraktas som mystiker och den siste av kyrkofäderna. Men jag torde vara den förste av dem som bloggar. När jag dog den 20 augusti 1153, lämnade jag mycket skrivet efter mig, och här på bloggen kommer bl.a.en och annan av mina många predikningar, som klosterbröderna nedtecknade och som jag senare redigerade i olika omgångar.

24 april 2007

Påskpredikan I:14

Låt oss uppmärksamt betrakta denna betydelsefulla högtids budskap. Uppståndelse betyder övergång, förflyttning. Kristus har i dag inte återgått till det som han var, utan uppstått; han har inte återvänt, utan gått vidare; han bor inte här, utan har gått någon annanstans. Påsken som vi firar betyder övergång och inte återkomst. Och Galileen, där han har lovat oss att få se honom, innebär inte att stanna kvar, utan att förflytta sig.
Jag tror att en del av er redan har hunnit före mig och gissar vart jag vill komma. Men låt mig säga det med några få ord, ty jag vill inte att min predikan denna högtidsdag skall bli påfrestande för er andliga uppmärksamhet.
Om Kristus inte återkom till livet efter sin död på korset för att på nytt genomlida vår dödlighet och utstå det jordiska livets vedermödor, skulle jag inte säga att han gått vidare utan att han återkommit. Jag vill inte säga att han uppnått ett högre tillstånd, utan att han har återgått till det som tidigare var hans. När han nu har gått in i ett helt nytt liv (Rom 6:4) inbjuder han oss att förflytta oss, ty han har stämt möte mes oss i Galileen (Matt 28:10). När han dog, dog han bort från synden, en gång för alla. När han nu lever, lever han inte för världen utan för Gud (Rom 6:10, Gal 2:20).